miercuri, 28 aprilie 2010

Dragoste de barză

Astăzi, printre ştirile obişnuite pe care nu le înţeleg despre situaţia financiară maro a Greciei, aflu despre povestea de dragoste dintre două berze din Croaţia.

Doar citind acest articol, chiar şi fără cunostiinte de ornitologie, oricine poate deduce că berzele migrează degeaba, când ar putea să se stabilească liniştite. E drept, Malena, barza din poveste, a fost constrânsă de împrejurări să rămână pe loc. Deci, se poate. Şi iată că sunt mai multe berze care-au ales calea sedentarismului.

Întorcându-ne la idila înaripatelor, bănuiala mea este că bărzoiul Rodan care tot revine la cuibul cu barza infirmă producătoare de odrasle, nu este acelaşi bărzoi. Vestea berzei invalide şi fertile a travesat întreaga Africă, şi an de an masculii se întrec între ei ca să ajungă primul la Malena. Eventual îşi schimbă între ei inelele de marcaj.

Chiar dacă presupunem prin absurd c-ar fi acelaşi Rodan, povestea de dragoste tot este cusută cu aţă albă. Articolul menţionează că barza femelă a fost rănită în 1993 de vânători şi că barza mascul Rodan s-a întors pentru al cincilea an la rând. Adică din 2005. Deci cumva cei 2 s-au cunoscut când ea era deja incapabilă să zboare, ceea ce mă face să cred că Rodan este un şmecher. Îşi face de cap prin Africa şi ştie că are şi-n Croaţia un fuck buddy imobilizat.

Am găsit aici mai multe detalii despre berze, care vin în întâmpinarea celor deduse mai sus de mine. Cum ar fi:
Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit pe la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. De obicei, masculul soseşte primul, care ocupă imediat cuibul şi începe activitatea de renovare a cuibului. În această perioadă au loc frecvent lupte, deoarece şi alţi masculi încearcă să ocupe cuibul.

Prima femelă care soseşte la cuib este în general acceptată şi are loc imediat împerecherea. Aceeaşi pereche poate cuibări împreună mai mult decât un sezon, partenerii fiind atraşi probabil mai mult de acelaşi cuib, decât unul de celălalt.
Q.E.D.

Senzaţional!!!! O ştire de ultimă oră sosită din redacţie. Un sătean care-a asistat la revederea celor doi a recunoscut în plescăitul din cioc al Malenei o piesă a artistei Dalida, pe care pasărea i-o dedicase lui Rodan:

Un comentariu:

Violeta spunea...

:)) Tinere, esti dus.

Trimiteți un comentariu