vineri, 28 mai 2010

Muzică-n alămuri

Prejudecata defavorabilă este un fenomen psihologic prin care oamenii dau o pondere mai mare lucrurilor rele decât experienţelor pozitive. Denaturarea cognitivă este o manifestare iraţională a minţii care perpetuează anumite tulburări psihologice. Un exemplu de astfel de tulburare este etichetarea şi generalizarea. 
 
Aceste manifestări pot explica într-un fel răspunsurile pe care le-am primit de la câţiva amici atunci când le-am zis de concertul Fanfare Ciocârlia din Stockholm. "Nu vreau să dau bani la ţigani" ... "o să fie plin de ciorditori" ... "vor veni scandalagii români care stau p-aici".
 
După cum ziceam, miercuri seară a venit Fanfare să Ciocârlească într-un club. Au fost vreo 300 de spectatori, printre care şi noi, 5 români. Mai erau încă vreo 2 conaţionali pe care i-am auzit vorbind între ei pe lângă scenă, unul fiind venit cu trupa. Cum se vede, o prezenţă românească redusă considerabil de angoase.
 
A fost un show de pomină. Lumini, sunet, prezenţă scenică, totul la superlativ. Datorită repetării numelui "România" nu cred că mai era nici-un dubiu despre originea muzicii. Nordicii dansau frenetic, care cum putea şi cum se pricepea, fără vreo teamă legată de ciorditorii imaginari din jur. Aia ne-au lăsat-o nouă.
 
La final au coborât de pe scenă şi-au mai băgat vreo 3 cântece printre spectatori. Un tânăr i-a luat pălăria de pe cap celui mai în vârstă membru al trupei şi-a plecat cu ea. Suvenir. Deci până la urmă au fost ciorditori, da' de la ei.Un comentariu:

Cazan cu Vin spunea...

senzational. la mai multe ciordeli de genu asta.

Trimiteți un comentariu